Missionshusaktiebolaget Brunnby - Anders W. Mölleryd

Missionshusaktiebolaget Brunnby - Anders W. Mölleryd

Missionshusaktiebolaget Brunnby

   Missionshusen ute i våra bygder har ofta en gripande historia bakom sig. De är också ett stycke kulturhistoria. De minner om stor hängivenhet, och de har merendels till under stora försakelser. Vanligen har de kommit till under insamlingar; listor har cirkulerat bland folket. Man ser aldrig några missionshus med grannlåt och utstyrsel. Enkla och anspråkslösa ligger de där helt lika vanliga hus vid vägen. Men de fyller sitt ändamål, att vara en plats där de religiösa människorna kan fritt leva ut sitt religiösa behov. Vi skulle här stanna vid ett av våra missionshus, måhända det äldsta i vår provins, Brunnbys.

   Redan år 1862 hade man en arbetsförening i Brunnby, i vilken man sydde och tillverkade arbeten, som sedan såldes på missionsauktioner för att få medel att bygga en egen lokal, där man kunde hålla sina möten och bönestunder. Än så länge samlades man i hemmen i Brunnby till gemensamma uppbyggelsemöten. Några år fram i tiden kom en ny skollärare, Bengt Nilsson, till bygden. Han var intresserad för väckelsen och ordnade så, att man kunde samlas till möten i hans skola. Och under sådana förhållanden förflöt 1860-talet.

   Man stod i gott förhållande till statskyrkan och kyrkoherden i Brunnby som då hette A. Hyllander. Det blev han som rådde folket i Brunnby att bygga sig ett missionshus. Han befarade, att skolorna av en eller annan anledning skulle stängas för folkets andaktsstunder. Och möjligen är det han som tog initiativet till det möte, där man beslöt sig för att bygga.

   Detta ägde rum den 5 mars 1870 och under det satt A. Hyllander som ordförande. Man beslöt sig för att bygga ett ”böne- och missionshus” och organisera det som ett aktiebolag. Man stiftade Brunnby missionshusaktiebolag. Bolagsordning gjordes upp och aktieteckning sattes igång. Aktiekapitalet skulle utgöra 1.500 riksdaler Riksmynt och vara fördelat på 300 aktier vardera på fem Riksdaler. Varje aktie gav en röst på bolagsstämman. Man fick gärna teckna mer än en aktie och detta blev vanligt.

   Styrelsen utsågs och följande män insattes: kyrkoherde A. Hyllander, handl Bernhard Agardh, lärare Bengt Nilsson, lantbr. J. P. Svensson, Stubbarp, Bengt Andersson, Smedstorp, Jöns Andersson, Flundrarp och Bengt Ingvarsson, Stubbarp. Bolagsordningen fastställdes av K M:t den 22 juni 1870. Urkunden, som ännu finns kvar, har en del fina namn jämte

Carl XV:s namnstämpel under sig.

   Byggandet var redan igång. Till byggplats hade man utsett en tomt vid vägen mellan Brunnby och Nyhamnsläge strax söder om kyrkan. Tomten hade avstyckats från kronoskatte-

Rusthålls-hemmanet Smedstorp nr. 8, tillhörande Jöns Svensson, som, då lagfartspapprena var klara, donerade tomtmarken, mätande 4.320 kv-fot, till det nya missionshuset. Och på hösten 1870 invigdes det. Man hade börjat hålla möten i det innan det var färdigt.

   Vi hade tillfälle att intervjua en person som varit med om att bygga det, medlemmen i Brunnby missionsförening, skepparen Sven Jönsson, strax innan dog. Han visade oss runt i det gamla ärevördiga missionshuset och efteråt satt vi en försommardag år 1949 under missionshusets stora lummiga vårdträd och skådade ut över den rika nordvästskånska slätten framför oss. Sven Jönsson var född i jan. 1857 och vid denna tidpunkt 92 år gammal:

-         Ja, jag var med om att bygga Brunnbys missionshus, berättade han. Det var en byggmästare från Varalöv som byggde det. Jag var 13 år gammal. Jag hjälpte till med att köra fram sten och hjälptes åt att lasta på och köra… timmer. Timret kom från Ängelholm.

   Sedermera blev Sven Jönsson medlem i föreningen, han inskrevs 1874 och år 1896 blev han kassör och hade hand om kassan i hela femtio år tills att han avgick 1946.

   Brunnby missionshus visade sig snart för litet. Det bestod bara av en sal, ett litet kök och en förstuga. År 1879 byggdes en flygel till, det inreddes läktare, ett rum och ett större kök. Hela det ursprungliga huset gjordes till en stor sal. Det berättas att den färg som medlemmarna målade på flygeln ännu satt kvar 1949, alltså var det välgjort måleriarbete.

   1881 var handlanden Bernhard Agardh ordförande i styrelsen, men 1882 överlämnades klubban till lantbr. Jöran Månsson. Denne skötte ordförandeskapet långt fram i tiden, men den 15 sept. 1915 utbröt det eldsvåda i hans hem, gården brann ner och alla aktiebolagets handlingar, liggaren över aktieägarna, protokollboken m.m., förstördes. Man kunde därför inte fortsätta som förut, utan beslöt den 2 juni 1916 att upplösa aktiebolaget och skänka alla dess tillgångar till Brunnby Missionsförening u.p.a. , som bildats tidigare samma år. Vid överförandet stod Sven Jönsson och Janne Jönsson för aktiebolaget och N. Christiansson och Hans Agardh för missionsföreningen. (Den senare hade några år innan eldsvådan gjort en avskrift av de första bolagshandlingarna). Vid överlåtelsen värderades missionshuset och tomten till 5.000 kr. Man har vid ett par tillfällen köpt till ny tomtmark. En del förbättringar har tillkommit, sålunda har man byggt två gästrum åt predikanter 1929.

   Arbetet fortgår i föreningsform. Men här som annorstädes konstaterar man, att ungdomen inte är riktigt med, det är mest äldre som är medlemmar. En arbetsförening är i verksamhet och två ggr. årligen håller man auktioner som kan ge ett par tusen kr. tillsammans, av vilket 500 avsättes till missionshusets modernisering och resten går till missionen. Brunnby missionshus har ålderns patina över sig och det är så gammalt att det börjat bli sägenbildning om det. Följande berättas:  En pojke som inte riktigt gillade väckelsen och det nya gudstjänsthuset där vid vägen, fyllde sina fickor med stenar för att pricka in dess rutor. Då han tagit upp den första stenen och skulle kasta den kände han plötsligt ett styng i hjärtat, handen föll ner och han måste släppa stenen. Det gick samma med de övriga stenarna. Han blev sedermera medlem och mycket verksam inom söndagsskolan. På sitt dödsläger sa han:  Vad är det lilla vi gjort mot allt det vi har försummat.

Anders W. Mölleryd

 

 

Vet i skrivande stund inte när och var artikeln varit publicerad (JJ).

Tre bilder illustrerar artikeln. Bildtexterna är enligt följande:

 

Översta bilden:  Brunnby missionshus byggt 1870 var ursprungligen ett aktiebolag med 300 aktier å vardera 5 Riksdaler.

 

Mittbilden:  Hans Agardh, född 1872, nu död, framstående kommunalman, i Brunnby, har liksom sin fader Bernhard gjort stora insatser inom den frireligiösa rörelsen.

 

Nedersta bilden:  Sven Jönsson född 1857, nu död, berättade 92 år gammal att han varit med om att bygga Brunnby missionshus, framför vilket han här står.